Hobeto nola elikatu

Elikagaiak aukeratzea ez da gauza erreza. Elikagai bat aukeratzerakoan baldintza asko jartzen ditugu mahai gainean eta aukera txarra edo ona izan daiteke baldintza horien arabera. Gaur egun gaixotasun kardio baskularrak eta gizentasuna dira estatu garatuetan burutzen diren prebentzio eta kontrol estrategien buru.

Pertsonen osasunean impaktu kaltegarrienak dituzten elikagarriak azukrea, sodioa eta azido koipetsuak dira. Horregatik oso garrantzitsua da konsumitzaileek elikagarri hauek kantitate mugatuan kontsumitzea gaixotasun kronikoak, kardio baskularrak eta gizentasuna ekiditeko.

Gehiegizko gozokien kontsumoa egiten den okerretako bat da. 2000-2200 kalorietako irenste batean, azukrearen ekarpena guztizko balore energetikoaren 18%-a izan behar du (COMA eta SCANN-en arabera), hau da, 90-100g azukre.

Hau izango litzateke egun guztian zehar kontsumizio gomendagarriaren erdia (50 bat gramo):
- Esne edalontzi bat + kakaoa
- Txokolatezko bi gaileta
- Laranja zuku edalontzi bat

Guzti honi egunea zehar irensten diren beste azukre gehigarriak  ( Nektarrak, mermelada, opilak, gailetak, pastelak, zerealak, yogurtak, irabiatuak, goxokiak, freskagarriak eta abar) eta era natural batetan aurkezten zaizkigunak (Fruta, eztia, zumoak eta abar) gehitu behar zaizkio.

Elikagaia aukeratzeko oso garrantzitsua da elikagaiek 100 gramoko duten azukre kantitateak zein diren jakitea, baina informazio hau ez dago eskuragarri produktuen etiketetan. Espero da etorkizun batean  egingo dela.

Hipertentsioa ekiditeko ezin bestekoa da gatz kantitateak murriztea. Garrantzitsua da jakitea gatza ez dela Sodioaren sinonimoa, nahiz eta gatzaren %40a sodioa izan. Hau ere ez da elikagaien etiketetan agertzen eta ez dauka zertan beti %40a izan.

Gehien arduratzen duten koipek saturatuak eta trans koipeak (Koipe begetalak partzialki hidrogenatuak) dira. Trans koipea da hauetatik arazo kardio baskular gehien sortu dituena; hau da, bihotzeko eta arterien arazo gehien sortu dituena.

MOEk (Munduko Osasun Erakundea) eguneroko  irenste energetikoan Trans koipeek %1a ez gainditzea errekomendatzen du. Koipe saturatuetan berriz %10a.

Garrantzitsua da "Partzialki hidrogenatutako olio eta koipe begetalak" duten elikagaien irensketa murrizteka, 

Informazio iturria: EROSKI CONSUMER aldizkaria 150Zb 
Informazio gehiagohttp://www.consumer.es/alimentacion/

No hay comentarios:

Publicar un comentario